top of page

FÖRFRÅGAN
TIPS, KOMPOSITION & YTBEHANDLINGAR

Obs! Vi har lång leveranstid för tillfället.

Förfrågan
SKAPARGLÄDJE

Med hjälp av fantasi, kreativitet och gott samarbete kan vi skapa nya spännande lösningar inom ramen för stenens naturliga begränsningar. Släpp loss fantasin!

 

Hur stenen huggs, slipas och poleras har stor betydelse för både det estetiska värdet och det praktiska användandet. Tveka inte att höra av er om frågor eller för att bolla idéer.

 

Nedan ser du exempel på kompositioner som inspiration. 

Tips & komposition
SKÖTSELRÅD & RENGÖRING

Tar man hand om sitt golv, sin bänkskiva eller bordsskiva på rätt sätt hjälper man kalkstenen att behålla sina naturliga egenskaper samtidigt som den får åldras och slitas i rätt takt. Här följer några skötselråd.

MARMOR & KALKSTEN 

Använd så torra metoder som möjligt, som torrmoppning eller dammsugning. Vid bunden smuts används en rengöringslösning av naturlig såpa/tvål i kombination med fukt/våtmoppning eller kombimaskin. Vid regelbunden användning av såpa/tvållösning tillförs stenen den balanserade porfyllnad som är nödvändig som ytskydd, se faktaruta.

 

Såpan/tvålen ska vara naturlig och fri från tillsatser. En ny och tidigare obehandlad stenyta mättas först med såpa/tvållösning för att ge en skyddande impregnering. Därför påförs/doseras vid de två första städningarna såpa/tvål i en högre dos än normalt (2–5 gånger den normala). Överskott av såpa/tvål arbetas in med torrpolering med vit golvvårdsrondell eller avlägsnas med vatten. (Här menar vi polering ur städsynpunkt, inte i stenteknisk bemärkelse.) Därefter städas golvet med normal såpa/tvål dosering enligt anvisning. Fortsätt med detta som den normala ”dagliga” städningen.

Polerade ytor på marmor/kalksten har liten sugförmåga, där bör man använda en liten mängd såpa/tvållösning. En yta som övermättats av såpa/tvål blir flammig (black) och matt, den kan också bli hal. Rengör med vatten och Allrent.

bottom of page